Alt det vigtige om Internet
GramBynet
Alt du behøver at vide om
internet

Access Point (AP)
Med internet fra ASOM-Net får du høje hastigheder til gode priser. For et mindre beløb kan du slippe for egen router og i stedet få aktiveret den trådløse funktion i dit modem. Du har desuden mulighed for at have op til 10 gratis e-mailadresser hos os.

Har alle mulighed for at få internet?
Kontakt vores kontor på tlf. 44 400 970 for at få oplyst, om det er muligt at blive tilsluttet fibernet fra ASOM-Net på din adresse.

Hvad sker der efter tilmelding til internet?
Efter du har tilmeldt dig internet hos GramBynet, kan du hente kabel-modem og tilbehør på vores kontor. Hvis du har de nødvendige stik i din bolig, kan du komme online samme dag. På flere adresser er kabelnettet klar til brug. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du finder vore åbningstider og kontaktoplysninger nederst på denne side.

Kundevilkår
Her finder du vores Kundevilkår pr. 03/04-2020.

Værd at vide om trådløst netværk
Flere og flere benytter trådløse routere. Ikke blot fordi det er smart, og man undgår at trække kabler, men også fordi at nutidens enheder i form af tablets, smartphones og bærbare computere inviterer til det. Men der er forskel på trådløse routere. Nogle har en længere rækkevidde end andre. Nogle har mulighed for at distribuere signaler på flere frekvenser, som eks. 2,4GHz og 5GHz samtidig. Og nogle har mulighed for en masse andre indstillinger.

Den router, som vi stiller til rådighed for medlemmerne i forbindelse med et internet abonnement, har en god rækkevidde.
Et trådløst signal er aldrig lige så godt som et signal fra et trukket netværkskabel, men i langt de fleste tilfælde vil du kunne modtage et tilfredsstillende signal, der leverer den nødvendige hastighed til dine enheder. Trådløst udstyr kører efter nogle internationale standarder. Det modem, som GramBynet leverer, har både 2,4GHz og 5GHz frekvensområde.
Forskellen ved de to frekvenser er bl.a. at 2,4GHz har en længere rækkevidde end 5GHz. Men 5GHz kan give en bedre hastighed på korte afstande. Hvis ens udstyr bruger 2,4GHz, kan man typisk se hastigheder lidt over 70 MBit/s under optimale forhold. Men da de fleste enheder kun bruger 2,4GHz frekvensbåndet, er det tit udsat for overbelastning, som giver en lavere trådløs hastighed.
Andre ting, der kan forstyrre 2,4GHz WiFi er bl.a. bluetooth-enheder, baby-alarmer, tyveri-/indbrudsalarmer, mikrobølgeovne, strømforsyninger, mobil- og trådløse telefoner. Hvis ens udstyr bruger 5GHz, så oplever man typisk højere hastighed og bedre stabilitet, idet frekvensbåndet ikke er så belastet. Ulempen ved 5GHz er kortere rækkevidde og at signalet har svært ved at trække igennem bygningsdele og inventar. Rækkevidden kan øges ved at sætte et eller flere Access Points op.

De fleste enheder, der kan bruge både 2,4GHz og 5GHz skifter automatisk imellem de to frekvenser. Du kan derfor ikke altid se, hvilken frekvens enheden kører på. Hvis du selv ønsker at styre, hvilken frekvens du kører på, kan du dele netværket op, så du har et navn (SSID) på 2,4GHz og et andet navn på 5GHz. Ulempen ved denne deling kan være, at f.eks. Chromecast og trådløse netværksprintere kan være på det ene netværk og pc’en på det andet netværk, og derfor ikke kan ”se” hinanden. Man kan derfor blive nødt til at skifte netværk, hvis man skal forbinde til Chromecast eller printe ud.

En kæde er ikke stærkere end det svageste led og det samme gælder det trådløse signal. Hvis din smartphone, tablet eller anden trådløse enhed har en dårlig antenne, vil du ikke kunne udnytte en trådløs forbindelse fuldt ud. Rækkevidden er også afhængig af, hvor du placerer din router i forhold til resten af husets rum, hvor tykke mure du har, om der er kælder og 1. etage, og meget mere.

Ønsker du at optimere dit trådløse netværk, så se denne vejledning.

Access Point (AP)
Ønsker du at udvide din trådløse internetdækning i hjemmet eller på kontoret, tilbyder vi en enhed – et såkaldt Access Point eller AP – der fungerer som en forstærker. Uanset om du vælger at leje eller købe løsningen, står ASOM-Net for programmering og support af den udvidede WiFi løsning. Prisen for leje og køb finder du på Min side , ved at kontakte os på kontoret eller via e-mail mail@asom-net.dk.

Vi har to forskellige modeller:

LigoWave
En lille, diskret boks, der kan monteres på væggen eller loftet. Den minder i udseendet om en røgalarm. LigoWave skal kobles til modem via netværkskabel. Strømforsyning samt forbindelse til modemmet leveres i samme kabel for at minimere kabeltræk. Den hjælper med at dække de afkroge af boligen, der tidligere har været uden for rækkevidde. Og med MIMO 2×2 teknologien, der også benyttes i moderne mobile netværk, får du en mere flydende oplevelse, når flere enheder er tilsluttet. Find mere info i vejledningen.

Grand Stream GWN7660
State-of the art wifi-forlænger med ekstra lang rækkevidde og jan håndtere op til 100 samtidige brugere på netværket.
Læs mere

lad kontoret vejlede dig til hvilken model der passer bedst til dit behov.

Chromecast
Chromecast er en lille dongle (=elektronisk dims), som du kan sætte i HDMI-indgangen på dit TV. Den gør det muligt at streame videoer, film og se billeder fra eks. mobil, tablet eller computer direkte på dit TV.

Coax = Bredbånd
Coax er betegnelsen på det kabel, der leverer internet og TV-kanaler. I daglig tale kaldes også en bredbåndsforbindelse.

F-Secure
Online sikkerhed yder både virusbeskyttelse og værner om dit privatliv. Vi tilbyder sikkerhedspakker gennem F-Secure. Og du kan se dine muligheder HER.

Hardware
Hardware er en fysisk elektronisk enhed af en slags. Det kan være alt fra et tastatur, en skærm, hukommelse (RAM), et grafikkort (GPU) og lignende.

Hastighedstest
Hastighedstesten måler hvor meget af din bredbåndshastighed, der er tilgængelig i testøjeblikket. Du skal være opmærksom på, at andet udstyr, der er koblet til din internetforbindelse, eller andre programmer på din pc kan bruge en del af din net forbindelse. Den del vil ikke blive målt i hastighedstesten. For at måle den korrekte hastighed på forbindelsen skal din pc være forbundet direkte til modemmet med et netværkskabel. Du finder hastighedstesten via dette link: http://speedtest.asom-net.dk/.

Modemmet fra GramBynet leverer den hastighed du abonnerer på. Kablet udstyr bør derfor kunne køre den fulde hastighed forudsat af, at kabler, stik og udstyr/pc er ”up to date”. Selvom pc’en er forbundet med kabel til modemmet, kan der dog være forhold, som kan give et lavere resultat, for eksempel hvis du samtidig:
– downloader filer eller streamer video eller musik
– har Windows Update kørende i baggrunden
– bruger VPN
– har andre programmer åbne på din pc
– har tilsluttet udstyr som eks. printer eller øvrigt tilbehør

Hvis du tager hastighedstesten på trådløst udstyr, er der mange faktorer, der spiller ind udover dem, som er beskrevet ovenfor. Se også “Værd at vide om trådløst netværk” og “Optimering af trådløst netværk”, der forklarer noget om trådløst net.

Hvis du, mod forventning, stadigvæk har en lavere hastighed end forventet, kontakt venligst support på tlf. 44 400 970.

LAN (Local Area Network)
LAN – også kaldet det lokale netværk – er den netværks adgang, som routeren skaber i hjemmet eller på kontoret. Via LAN netværket kan man tilsluttes internettet på computeren, telefonen, iPad o.lign.

Netværkskabel
Et netværkskabel forbinder din router med din computer eller dit TV. Der findes mange forskellige udgaver og betegnelser inden for netværkskabler, som eks. LAN-kabel, Ethernet-kabel, Internet kabel, patchkabel. Spørg os blot, hvis du er i tvivl om, hvad du skal bruge.

Roaming
Dataroaming er udenlandsk mobildata. Dvs. den data, som du har brug for, for at komme på internettet, når du er i udlandet og tilslutter din mobildata, kaldes for dataroaming. Du er således uden for rækkevidden af dit oprindelige netværk, og forbinder i princippet blot til et andet tilgængeligt mobilnetværk.

Router
En router er en lille boks/enhed. Den skaber forbindelsen til internettet, som man via kabel eller trådløs kan tilgå på LAN netværket.

Smartphone
En computer i håndholdt version. Det er nok den korte version. En smartphone er således en kombi af en mobiltelefon og computer.

SSID
SSID er dit unikke netværksnavn og identificerer således dit trådløse lokalnetværk (WLAN). SSID står for Service Set Identifier.

Streaming
Når du streamer, henter du faktisk en masse data fra internettet samtidig med at det afspilles på dit TV, din tablet, smartphone eller lignende. Det kan være film, serier eller musik.

Tilbehør:
Vores medlemmer har mulighed for at købe forskelligt tilbehør på kontoret, samt få råd og vejledning i brug af disse. Se oversigten over Tilbehør.

WiFi
Trådløst internet. WiFi (Wireless Fidelity) er blot betegnelsen på en kabelløs internet forbindelse, som den du har på din smartphone.

WLAN
WLAN (Wireless Local Area Network) er betegnelsen for et trådløst, lokalt netværk, som har kontakt til en opsat router.

Tjek din nuværende forbindelse

hastighedstest

Hastighedstesten måler et øjebliksbillede af din netforbindelse – uanset om du kører fibernet eller hybridfibernet.
For at måle den korrekte hastighed, skal din pc være forbundet direkte med modemmet med et netværkskabel.

Du kan læse meget mere om hastighedstest og hvilke forhold der kan have indflydelse på den – samt alt det andet der vedrører internet her.

Begynd hastighedstest
Scroll to Top